Loading…

NO TO ELSEVIER'S UNFAIR DEALS

Since November 2016, more than 2700 members of the academic community in Finland have signed tiedonhinta.fi online petition which called for fair pricing for academic journal subscriptions and increased open access in the ongoing negotiation with international publishers. More than two thirds of those who signed the petition were prepared to abstain from editorial and reviewer duties in journals whose publishers are unwilling to meet the demands of the Finnish negotiators. It’s time to stand by that commitment: no deal, no editing and reviews.
confirm/join the boycott

Elsevier kahmii kolmanneksen tilausmaksuista – Tutkijoiden boikotti kustannusjättiä vastaan käynnistyi

Tiedonhinta.fi-kannanoton laatijat kehottavat tutkijoita kieltäytymään toistaiseksi vertaisarviointi- ja toimitustehtävistä tiedekustantaja Elsevierin julkaisusarjoissa. Boikottiin voi liittyä osoitteessa www.nodealnoreview.org.

Elsevier on vaikutusvaltaisin tiedekustantaja ja siten avainasemassa avoimuuden ja hintojen kohtuullistamisen näkökulmasta. Vuonna 2016 Elsevier keräsi suomalaisten tiedekirjastojen maksamista tilausmaksuista lähes kolmasosan, eli noin 10 miljoonaa euroa. Kaikkiaan pääsystä sähköisiin tiedelehtiin maksettiin viime vuonna 35 miljoonaa euroa. Aiheesta uutisoi avointiede.fi-sivusto tänään.

Marraskuussa 2016 julkaistun Tiedonhinta.fi-kannanoton on allekirjoittanut yli 2700 suomalaista tutkijaa. Allekirjoittaneet ilmaisivat tukensa suomalaisten tiedekirjastojen konsortion FinELibin pyrkimyksille kohtuullistaa tieteellisten lehtien tilauskustannuksia ja lisätä sisältöjen avointa saatavuutta.

Arviolta kaksi kolmesta allekirjoittaneesta, noin 1800 tutkijaa, ilmoitti olevansa valmis boikotoimaan kustantajia, jos sopimusneuvottelut epäonnistuvat ja johtavat julkaisutilausten päättymiseen. Joulukuussa 2016 FinELib tiedotti, että Elsevierin, Wiley’n ja ACS:in kanssa ei päästy määräajassa tyydyttävään ratkaisuun ja neuvotteluja päätettiin jatkaa vuodelle 2017. Samalla voimassa olleita sopimuksia jatkettiin vuodella.

Neuvottelut ovat jossain määrin edistyneet muiden kustantajien kanssa, mutta Elsevier on jatkanut välinpitämätöntä suhtautumista FinELibin tavoitteisiin ja suomalaisen tiedeyhteisön tarpeisiin ja toiveisiin.

On hyvin todennäköistä, että erityisesti Elsevierin osalta vuosi 2017 päättyy kuten 2016: ilman uutta sopimusta.

– Kannanotto on jo näyttänyt, että tiedeyhteisön piirissä on tahtoa pysäyttää maksujen perusteeton nousukierre ja vahvistaa tieteellisen tiedon saatavuutta ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Samalla Tiedonhinta.fi osoitti, että voimakaskaan vetoaminen ei riitä, kun vastassa on voittomarginaaleihinsa mieltynyt suuryritys. Sanojen tueksi tarvitaan tekoja, sanoo kampanjan yhteyshenkilö Heidi Laine.  

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi osoitteesta http://eepurl.com/cSPMlT

Leave a Reply